Северният Атлантически океан отново е в заглавията на вестниците с повторната поява на „Contender“ – най-голямата бяла акула, регистрирана някога в региона . Животното е открито отново в канадски води, ключов район за сезонното му хранене преди по-студените месеци.
Екземплярът е маркиран от OCEARCH през януари, край бреговете на Флорида , с устройство, което излъчва сигнал, когато гръбната му перка се появи на повърхността. Неотдавнашното активиране го поставя на една от най-високите географски ширини, наблюдавани за вида в Северния Атлантик, потвърждавайки, че миграционният му маршрут остава непроменен.
Къде и как е било открито
Последният сигнал е записан от най-северната точка на залива Сейнт Лорънс, край полуостров Лабрадор , място, което подчертава широтата на движението на голямата бяла акула.
„Contender“ е с дължина приблизително 4,2 метра и тежи около 750 килограма , като се предполага, че е на 30 години. По това време на годината той остава на север, за да натрупа мазнини, като ловува тюлени, преди да се върне в по-топлите води на Флорида през зимата.
Дигиталната следа ни позволи да проследим и междинни етапи: в средата на годината той се намираше близо до брега на Северна Каролина, в района на Памлико Саунд , в рамките на сезонната миграция, която белите хора извършват между Флорида и Канада.
Този модел, добре документиран от изследователите, обикновено се засилва между средата на май и края на юни , с прогресивно изместване към високи географски ширини, за да се възползват от трофичните ресурси на бореалното лято.
Въздействие върху екосистемата и тюлените
Присъствието на животното толкова далеч на север подчертава способността на голямата бяла акула да се адаптира към различни температурни диапазони, стига да намери достатъчно храна, за да задоволи високите си метаболитни нужди.
Научен мониторинг и опазване

Мониторинговият проект, ръководен от OCEARCH, има за цел, наред с други неща, да идентифицира първото известно място за чифтосване на големите бели акули . Достъпът до миграционни маршрути, модели и предпочитани зони за ползване е жизненоважен за насочване на ефективни мерки за защита.
Освен това, познаването на движенията им помага за намаляване на рисковите срещи с хора и насърчава по-безопасното съвместно съществуване в туристическите райони, без да се пренебрегва значението на голямата бяла акула за здравето на океана.
Изследването е оформено в контекста на нарастващи заплахи: интензивен риболов, деградация на местообитанията и селективно хищничество от косатки (които извличат черния дроб), документирани в региони като Южна Африка и Австралия, фактори, които правят приложната наука за тяхното опазване още по-необходима.
Характеристики на голямото бяло

Голямата бяла акула ( Carcharodon carcharias ) има здраво тяло, конична муцуна и тъмни очи , хидродинамичен дизайн, който ѝ придава сила и ефективност при преследване.
Зъбната му система се състои от около 300 триъгълни, назъбени зъба , подредени в редици, които непрекъснато се подменят. Силата на захапката му може да варира от 12 до 24 тона , достатъчно, за да откъсне до 14 килограма месо с една атака.
Освен това, то има изключително чувствително обоняние , способно да открива минимални концентрации на кръв от голямо разстояние, както и ендотермия, която оптимизира мускулите и сетивата му в студени води.
Новото местоположение на „Contender“ затвърждава статута му на най-голямата голяма бяла акула, регистрирана някога в Атлантическия океан , и предоставя насоки за екологичната му роля, стойността на научния мониторинг и открити въпроси относно местата за размножаване и свързаността на популациите в целия западен Атлантик.

